Bij Woodteq werken we al jaren met natuurlijke isolatiematerialen. Natuurlijke isolatiematerialen, ook wel ecologische isolatiematerialen genoemd, zijn momenteel flink in opmars. De vraag in de markt groeit enorm en het lijkt niet lang meer te duren voordat natuurlijke isolatiematerialen de standaard zijn in alle bouwprojecten. Dat heeft wat ons betreft een aantal goede redenen.
Plantaardige oorsprong en hernieuwbaarheid
De meeste natuurlijke isolatiematerialen hebben een plantaardige oorsprong. Ze zijn gemaakt van planten, die tijdens de groei CO₂ opnemen uit de lucht. En ze zijn hernieuwbaar. Dat wil zeggen dat de grondstoffen weer (aan)groeien. Zo komt hennepisolatie bijvoorbeeld uit de vezels van de bast van een hennepplant. Houtvezel komt uiteraard van bomen en is ook nog eens een reststroom van houtzagerijen. Deze plantaardige oorsprong biedt veel kansen, daarom zijn er op dit moment talloze initiatieven om regionaal of lokaal verbouwde gewassen in te zetten in bouwprojecten.
Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen
Natuurlijke vezels zijn goed voor mens en milieu, maar ze hebben ook andere voordelen. Een aantal op een rijtje:
Goede isolatiewaarden (Rd-waarde)
Natuurlijke isolatiematerialen isoleren uitstekend. De isolatiewaarden (Rd-waarden) zijn vaak net zo goed als die van traditionele isolatiematerialen als EPS of steenwol.
Hoge warmteopslagcapaciteit (faseverschuiving)
Hoe meer warmte een isolatiemateriaal kan opslaan, hoe langer het duurt voordat het er doorheen komt. Natuurlijke isolatiematerialen als houtvezel en vlas hebben (bij een gelijke Rd-waarde) een uitstekende warmteopslagcapaciteit. Hierdoor kan het, in vergelijking met andere isolatiematerialen, uren langer duren voordat warmte binnen is en het gebouw gekoeld moet worden. Andersom blijft warmte tijdens koude winterdagen langer binnen. Wel zo prettig voor de energierekening: je hoeft minder te stoken of te koelen (airco).
Dampopen bouwen
Met de meeste natuurlijke isolatiematerialen kun je dampopen bouwen. Dit zorgt voor meer wooncomfort, omdat het aanwezige vocht op een natuurlijke manier het gebouw kan verlaten. Bij de meeste niet-natuurlijke isolatiematerialen bouw je dampdicht. Dit wordt ook wel eens vergeleken met ‘leven in een plastic zak’. Als je dus in een gezond, ademend gebouw wil leven/wonen, dan zijn natuurlijke isolatiematerialen een hele logische keuze.
Geluiddempend
De natuurlijke vezels kunnen door hun vorm en structuur uitstekend geluid dempen en absorberen.
Goed te verwerken
Natuurlijke vezels bevatten geen schadelijke stoffen. Daarom zijn ze goed en veilig te verwerken. Vaak gebeurt dat in de vorm van dekens of platen, maar ook het inblazen van natuurlijke isolatie wint aan populariteit.
Nadelen van natuurlijke isolatiematerialen
Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld iets duurder in aanschaf. Dit verdien je echter weer terug in het gebruik. Daarnaast zijn de brandklassen lager, waardoor er op brandscheidingen soms extra maatregelen getroffen moeten worden.