Plan een adviesgesprek
8 augustus 2024

CO2-opslag in hout. Hoe werkt dat?

Leon Scholten Commercieel Directeur

Ons klimaat verandert, de temperatuur op aarde stijgt. De zichtbare gevolgen daarvan, zoals wateroverlast en extreme droogte, zien we bijna dagelijks in het nieuws voorbijkomen. Om de opwarming van de aarde te remmen, moeten we de uitstoot van broeikasgassen als CO2 verlagen. Zowel wereldwijd, Europees als nationaal zijn daarvoor doelen gesteld en afspraken gemaakt. Eén ding staat vast: de bouwsector moet veranderen. 

Op dit moment is de bouwsector verantwoordelijk voor bijna 40% van de landelijke CO2 uitstoot. We kunnen dus veel impact maken, door bestaande systemen te doorbreken en anders te gaan bouwen dan we de laatste decennia gedaan hebben. De meeste veelgebruikte, traditionele bouwmaterialen stoten COuit. Duurzame houtbouw slaat juist CO2 op. Dat biedt enorme kansen. Hoe dit werkt proberen we hieronder te verduidelijken.

CO2-opname tijdens de groei
De bomen die wij gebruiken voor onze projecten komen uit duurzaam beheerde bossen. Deze bossen slaan een grote hoeveelheid CO2 op. Dat komt omdat bomen tijdens het fotosyntheseproces, dat nodig is voor hun groei, CO2 opnemen uit de atmosfeer en omzetten in glucose en zuurstof. De zuurstof wordt vrijgegeven aan de lucht en glucose voedt de boom via het sap. Hoeveel CO2 een boom opneemt, hangt af van meerdere factoren (zoals leeftijd, boomsoort, klimaat etc.), maar gemiddeld neemt een boom ongeveer 25 kg CO2 per jaar op. 

Langdurige opslag in hoogwaardige houtbouw
Tijdens de groei wordt er dus veel CO2 opgeslagen in bomen. Na de kap is het daarom belangrijk om het hout niet te verbranden in bijvoorbeeld biomassa (dan komt de CO2 direct weer vrij), maar het op te slaan in de gebouwde omgeving. Door te bouwen met hout in hoogwaardige houtconstructies, slaan we CO2 langdurig op in gebouwen en bouwwerken. Demontabel en remontabel detailleren en bouwen zorgt dat constructies zelfs langer meegaan dan de levensduur van een gebouw. Dit laatste noemen we circulair bouwen. Door de droge bouwmethode, verbonden met bouten in plaats van beton of lijm, kun je met hout uitstekend remontabel bouwen.

Minder CO2-uitstoot tijdens het bouwproces
Net als bij andere productieprocessen wordt ook bij de oogst, de productie, het transport en het monteren van houtconstructies wel CO2 uitgestoten. Maar dat is een flink stuk minder dan de CO2 die in het hout is opgeslagen. Bovendien ligt de CO2-uitstoot van houtbouw flink lager dan bij vergelijkbare traditionele materialen. Zo is voor het productieproces weinig energie nodig, kunnen we snel produceren en heeft hout een laag gewicht. Dit heeft voordelen bij het transport, maar ook bijvoorbeeld bij de inzet van (elektrische) hijskranen.

Tip: om de opgeslagen CO2 in de houtconstructie te berekenen is een rekenmodule van Centrum Hout beschikbaar. Deze is te vinden op www.opslagco2inhout.nl/

 

Deel dit artikel
Kopieer link