Of het nu gaat om gelamineerd hout (glulam), kruislaaghout (CLT) of houtskeletbouw, hout is vaak een van de eerste zichtbare constructies op de bouwplaats. Hoewel we de natuurlijke, warme uitstraling graag behouden, wordt het materiaal tijdens de bouw blootgesteld aan allerlei invloeden. Zon, regen en wind, maar ook andere werkzaamheden op de bouwplaats, kunnen hun sporen achterlaten. Hoe zorg je ervoor dat de houten constructie in topconditie blijft tot de oplevering?
De beste bescherming voor hout op de bouwplaats
Met de juiste bescherming tijdens de bouw, zorg je ervoor dat het hout zijn kwaliteit behoudt:
Bouwbeschermingsimpregnering
Voorkomen is beter dan genezen. Al in de fabriek kan een beschermende impregnering worden aangebracht, die het hout preventief beschermt tegen schimmels en vochtopname. Dit is vooral belangrijk op kopse vlakken, waar hout het meest kwetsbaar is.
Gebruik waterdichte folies
CLT kan wel wat regen hebben, maar langdurige blootstelling aan vocht kan voor problemen zorgen. Zelfklevende folies bieden een uitstekende bescherming en laten tegelijkertijd inwendig vocht ontsnappen. Dit is met name nuttig voor vloeren en daken die langer in de open lucht blijven staan.
Denk aan UV-bescherming
Hout verkleurt snel door blootstelling aan de zon. Wil je een egaal resultaat behouden? Bescherm dan óf het hele oppervlak óf juist helemaal niet. Zo voorkom je kleurverschillen. Vergeet ook niet om tijdelijk materiaal, zoals schoren, tijdig te verwijderen om verkleuring en drukplekken te minimaliseren.
Pas op met metaalslijpsel en betonwater
Let op waar en hoe je hout opslaat en verwerkt op de bouwplaats. Metaalslijpsel en betonwater kunnen blijvende schade veroorzaken. Voorkom daarom dat deze materialen in direct contact komen met de houten constructie.
Goede communicatie en planning
Een houten constructie verdient extra aandacht in de bouwplanning. Bespreek het gebruik van hout al in de startgesprekken met andere onderaannemers. Soms is een kleine aanpassing in de bouwvolgorde voldoende om onnodige schade te voorkomen.
Voorkomen is beter dan herstellen
Door vooraf slimme keuzes te maken en goed samen te werken met alle betrokken partijen, zorg je ervoor dat houtconstructies optimaal beschermd blijven, ongeacht de weersomstandigheden.